KeranaMu Aku Masih Di Sini..

Mencari dan terus mencari penghujung yang belum pasti..

RENUNGAN

Demi MASA!! Sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian. Kecuali mereka yang berpesan-pesan pada kebenaran dan berpesan-pesan pada kesabaran.

SEMANIS KURMA

Di dalam sedih dan ketawa, Di dalam susah dan mewah, Tetap teguh iman dan taqwa, Sehati sejiwa, Dulu kini selamanya, Walau apa yang melanda, Hadapi bersama, Ya Allah ya Rabbi, Teguhkan iman kami, Moga tabah hati tak berbelah bagi..

GO GREEN & GO FOR NATURAL PARENTING!!

CLOTH DIAPERS YANG MESTI ANDA MILIKI!!


Banyak lagi info yang hendak dikongsikan bersama!!!

Saya sendiri telah menggunakan CD ini. Untuk anak sulong, saya hanya pakaikan pampers DD waktu pergi berjalan/malam. Anak kedua fully CD sejak drpd baby.. Saya sendiri memiliki 18 CD untuk 2 orang anak sy.. Alhamdulillah, ianya mudah untuk dikendalikan dan amat menjimatkan.. Jika anda hendak mendapatkan info/pertanyaan boleh ty kpd sy.. Insyaallah sy akan berkongsi pengalaman bersama anda..

CD ni pun sy telah perkenalkan kepada family dan kawan2 sepejabat sy.. Kebanyakan mereka telah bertukar daripada DD kpd CD. Saya tuliskan sedikit info untuk dikongsikan bersama..

Apa itu cloth diaper?

Dalam bahasa mudahnya cloth diaper ialah lampin kain. Dengan kata lain, CD ialah lampin kain yang telah di‘upgrade’ sesuai dgn peredaran zaman sehingga mampu berfungsi seakan-akan lampin pakai buang. Paling penting, CD boleh dibasuh dan dipakai semula. Terdapat beberapa jenis CD masa kini, antara yg banyak digunakan adalah pocket diaper, fitted, all-in-one (AIO) dan juga all-in-two (AI2).

Kelebihannya?

Penjimatan untuk jangka panjang dan kesihatan bayi lebih terjamin kerana tidak terdedah kpd bahan kimia yg terkandung dlm lampin pakai buang. CD juga mengurangkan masalah ruam lampin dan gatal di kalangan bayi.

Kelebihan yang lain?

CD adalah one-size iaitu sesuai untuk bayi baru lahir sehingga berusia 3 thn (dari 3 -18kg) ataupun saiz S, M, L dan XL dalam satu. Jadi, beli sekali tahan 3 tahun dan boleh disimpan utk anak yg seterusnya (bergantung pada cara penjagaan dan pengendalian juga). Selain itu, bayi juga lebih cepat belajar buang air di tandas (early potty training). CD kini tampil dgn pelbagai rekaan, warna dan corak yg sangat menarik. Fitting dan cuttingnya juga cantik dan kemas serta selesa dipakai. Cara pemakaiannya juga sangat mudah, sama seperti lampin pakai buang. Juga mudah saja dibasuh dan cepat kering kerana diperbuat drpd kain yang ringan, lembut, selesa dan mempunyai pengudaraan yang baik untuk kulit bayi.

Senang tak pakai?


Senang saja. Hanya perlu masukkan insert ke dalam poket (untuk jenis pocket diaper) dan pakaikan CD tersebut pada bayi, sama macam kita pakaikan lampin pakai buang. Kalau yg AIO tak perlu masukkan insert kerana insert dah dijahit sekali dalam diapers, jadi boleh terus pakaikan pada baby. Mudah bukan?!!

Macam mana nak basuh?

CD dibuat daripada kain, jadi sama sahaja seperti pakaian anak anda (yg perlu dibasuh). CD boleh dibasuh tangan atau dgn mesin basuh. Yang penting, buang segala kotoran dahulu dan gunakan sabun yg sesuai, iaitu yg tidak mengandungi enzim, peluntur dan pelembut. Ramai yg menggunakan sabun Pureen HAD, kerana sgt lembut pada kulit bayi dan bersifat hypo-allergenic. Takpun hanya gunakan sabun serbuk 'murahan' yg very basic! CD juga mesti dibilas dgn air yg mencukupi (supaya tiada kesan sabun). Itu saja!! paling penting CD mesti di'pre-wash' terlebih dahulu sebelum digunakan... jgn lupa!!

Kenapa perlu bertukar kepada cloth diaper?


1. Lebih sihat dan selamat untuk bayi (berbanding lampin pakai buang yg mengandung bahan kimia berbahaya)...
2. Menjimatkan. Sangat menjimatkan!!!
2. Sebagai satu sumbangan (yg besar juga sebenarnya) kepada
alam sekitar.

Tahukah anda seorang bayi menggunakan sehingga 7000 lampin pakai buang???
Tahukah anda lebih dari 27 juta lampin pakai buang sampai ke tempat longgokan sampah di seluruh dunia setiap hari?? (Bayangkan berapa banyak ruang/ tanah yg diperlukan utk melupuskannya!!)
Tahukah anda sehelai lampin pakai buang mengambil masa sehingga 500 tahun utk terurai sepenuhnya??

Nota: Lampin pakai buang sangat tidak menyumbang kepada alam sekitar, dah la berapa byk pokok yg ditebang utk membuat lampin pakai buang, dan lampin pakai buang yg telah digunakan pula mengambil masa yg sgt lama utk dilupuskan. Fikir-fikirkan....

4. Keselesaan bayi. Memakai kain yg sangat lembut adalah lebih selesa daripada memakai kertas dan plastik!!!
5. Lebih natural. Ini kerana bayi sepatutnya berasa basah apabila basah, bukan berasa kering sentiasa (hingga tak tahu bagaimana rasanya basah!!). Jgn lupa, dry doesn't mean clean!! CD moden pun direka supaya dapat menyerap byk basahan dlm masa yg sama bayi berasa kering (dgn lapisan fleece), namun bayi tetap akan rasa kedinginan semulajadi... Dengan itu juga anak anda cepat belajar buang air di tandas.... (dah ada kajian psl ni).

6. Mengarah kepada natural parenting/ attachment parenting (keibubapaan alami) ~ dgn matlamat 'back to nature' utk lebih sihat dan selamat, serta 'strong bonding between parents and baby', sama seperti breastfeeding, babywearing, co-sleeping, homemade food, homeschooling dll. Mmg s
ekarang ni manusia pakat mahu kembali kepada gaya hidup yg lebih sihat dan natural (seboleh mungkin cuba elakkan semua yg ada unsur chemical/ tambahan/ tidak natural dan tak selamat).....
7. Gaya baru, trend terkini... Satu fenomena yg sedang melanda dunia, tentu anda tidak mahu ketinggalan bukan??? Benda baik ~sgt baik tak salah kita ikut.... walaupun yg memulakannya kembali adalah orang putih!!!

Berapa yang anda boleh jimat?

Cuba kira, berapa keping lampin pakai buang (DD) yg digunakan sehari x harga sekeping x 365 hari setahun x 3 tahun…

Katakan 6 x 0.50 x 365 x 3 = RM 3285 untuk seorang anak!!

Itu adalah jika anda gunakan DD jenama biasa, bukan MamyPoko ataupun DryPantz yg berharga hampir seringgit sekeping dan kiraan utk 6 keping sehari...

Bagaimana jika anak anda menggunakan lebih dari 6 keping sehari?? Bagaimana jika umur 3 tahun anak anda belum boleh ke tandas sendiri lagi... dan bagaimana jika anda mempunyai lebih dari seorang anak yg memakai diapers serentak??? Anda tentu lebih bijak utk membuat perhitungan ini!!

Jadi sekiranya anda beli 10 CD, kosnya barulah 10 x RM 35 (harga anggaran 1 CD) = RM350. Kalau 20 CD = RM700

Jadi anda masih lagi jimat RM2585. Banyak bukan??

Kos CD adalah one-off expenses, maknanya anda hanya perlu keluarkan sekali sahaja belanja dan CD tersebut juga boleh disimpan utk anak yg seterusnya. Jadi anda tidak perlu keluarkan belanja yg besar lagi utk lampin anak anda!! Satu penjimatan yg cukup hebat!!

Berapa yang perlu ada?

Terpulang kepada anda. Sebagai permulaan, anda boleh cuba 1, 2 atau 3 dan boleh tambah sedikit demi sedikit. Jika anda mahu berCD utk siang hari sahaja (sbg permulaan), anda perlu ada sekurang-kurangnya 8 CD (supaya sempat basuh untuk dipakai semula). Lebih baik ada 10-12 CD dan ada yg menyarankan 15 hingga 20 CD (lagi banyak yg anda ada, lagi panjang jangka hayat setiap CD)... dan anda juga boleh basuh 2-3 hari sekali!! Biasanya seorang bayi/ kanak-kanak memakai 5-7 keping CD dalam sehari (sama seperti lampin pakai buang yg sepatutnya perlu ditukar 3-4 jam sekali).

INFO AKAN DATANG :

1. JENIS-JENIS CD

2. CARA PENGGUNAAN DAN BASUH

3. KENAPA HARGA CD BERBEZA-BEZA?

4. JENIS-JENIS CD

5. KELEBIHAN MEMAKAI CD


KEMBALI BERSAMA ORANG BARU!!

Alhamdulillah, syukur lillah..

Hampir 4 bulan saya tidak meng'update' blog ni.. Terlalu banyak yang hendak dikongsikan..
Tapi kesempatan masa yg sedikit terbatas menghalang niat sy. Tapi insyaallah, saya perlukan sedikit masa lagi untuk semuanya kembali seperti biasa..























Dengan kehadiran orang baru, AFIF HUSAINI adik kepada AFIF HAKIMI...
Syukur atas rezeki yang diberikan..
Jadual hidup saya sedikit berubah..
Kesibukan semakin bertambah..
Cuti 2 bulan kali ini agak singkat rasanya..
Sy sudah kembali bekerja, rutin harian yang agak sedikit ketat..
Melayan kerenah anak-anak yang masih tidak mengenal erti kehidupan memerlukan kesabaran yang tinggi..
Kehidupan yang perlu diteruskan..
Mendidik dan menjaga mereka hingga hujung nyawa saya agar menjadi insan yang soleh!!

Saya?? Tetap menjadi anak, isteri, dan ibu yang solehah :)) MESTI!!
Semoga bertambah lagi kebahagiaan dan keceriaan keluarga ini.. ameenn..

DIA LEBIH MAHA MENGETAHUI...

Akhir2 ini byk berita2 yang mengejutkan kita. Tak kurang yg menggembirakan kita.. Masing-masing ada bahagiannya sendiri.

Sekalung tahniah buat sahabat dynamic :

Ein dan Zaman yang dikurniakan anak lelaki..
Wan Zorah dan Aizudin dikurniakan anak perempuan..
Mahisan & Zaujah yg dikurniakan hero ke-3..
Hisom & Zaujah yg di kurniakan putera sulung..

Tak lupa juga buat kak wan siti fatimah dan firdaus yang akan berangkat menunaikan haji 26/10.. semoga diterima haji yang mabrur.. dan doakan kami akan menyusul ke sana pula insyaallah..

Salam kesabaran dan kekuatan juga buat sahabat2 yang sedang ditimpa musibah dan dugaan.. Sesungguhnya kalian antara orang2 yg telah diuji..

Sahabat sepejabat saya, tajudin yg baru menjalani pembedahan batu karang..
Saudara Fadli Fauzi sakit perianal abscess..
Liz yang masih perlukan rawatan susulan..
Huda yg kandungannya ada sdkt mslh..
Anak Dijah & Ramadhan yang masih koma di hospital Putrajaya..

Moga kalian semua diberikan kekuatan dan kesabaran di atas ujian yg menimpa..

Semalam sempat ziarah anak Dijah & Ramadhan.. Menitik air mata ni tatkala saya bersalaman dengan ibunya.. Begitu tabah dia menghadapi dugaan.. Setianya dia menemani si anak kecil yg hampir seminggu tidak sedarkan diri.. Sayu hati ini melihat si kecil yg br 3 bulan penuh dengan wayar.. hati ibu & ayah mana yg tidak sedih tatkala anak org lain sedang bergelak ketawa, tapi anak kita sedang terlantar sakit.. Kita perlu bersyukur dengan apa yg Allah kurniakan kepada kita hr ini.. Balik dr hospital, saya masih terbayang2 lg wajah itu.. Lps isyak sempat sy solat hajat, doakan semoga nur fatimah cepat sembuh.. Tak lupa juga saya doakan supaya kandungan saya juga sihat.. Minta dijauhkan daripada sebarang kemungkinan yang sy sendiri tidak mampu..

Minggu ni cukup kandungan saya 8 bulan, bermakna ada lagi baki 1 bln lbh.. Badan pun dah mula lenguh2 dan sakit belakang.. Tidur malam pun terpaksa cari posisi yang betul.. Kadang2 bertemankan air peluh.. Tp alhamdulillah saya masih dapat menjalankn tanggungjawab sebagai seorang ibu dan isteri yang bekerjaya.. walaupun tak sesempurna mana.. Dan saat-saat beginilah persefahaman & pertolongan daripada si suami amat-amat diperlukan.. Belum sempat diminta, tp telah dihulur.. belum sempat ditanya, dia telah menawar.. Alangkah manisnya sebenarnya hidup berumahtangga..


DOA SUPAYA TIDAK DIUJI PERKARA YANG TAK MAMPU KITA TANGGUNG

Sekarang kita boleh cakap, "Sabarlah ini ujian ALlah". "ALlah sayang pada awak sebab itu DIA uji". Kita boleh cakap semudah itu kerana kita belum diuji. Kalau diujipun perkara itu kita masih boleh hadapi dan tanggung. Jadi kita mohon kepada ALlah agar tidak menguji dan membebani kita apa yang kita tak mampu tanggung.

Bacalah doa ini;

Allah tidak membebani seorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Dia mendapat (pahala) dari (kebajikan) yang dikerjakannya, dan dia mendapat (dosa) dari (kejahatan) yang dikerjakannya.

(Mereka berdoa), "Ya Tuhan kami, janganlah ENGKAU hukum kami jika kami lupa atau kami melakukan kesalahan. Ya Tuhan kami, janganlah ENGKAU bebani kami dengan beban yang berat sebagaimana ENGKAU bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah ENGKAU pikulkan kepada kami apa yang tidak sanggup kami memikulnya.

Maafkanlah kami, ampunilah kami, dan rahmatilah kami, ENGKAU-lah Pelindung kami, maka tolonglah kami menghadapi orang-orang kafir".

(Al-Baqarah; 286)


DOAKAN SEMUANYA AKAN BAIK-BAIK SAJA!!

"InsyaAllah, kalau macam ni kedudukan baby sampai masanya nanti, 70% u akan bersalin normal.."
Syukur alhamdulillah.. moga2 doaku dan orang2 disekelilingku dimakbulkan tuhan..
"Banyakkan doa dan solat hajat", pesanan dari Dr.

Tulah permintaan saya, moga kali ini semuanya berjalan lancar.
Masa hakim dulu terpaksa ceaser sbb baby songsang.
Yang kali ni pun masa kandungan br 5 bulan, Dr kata baby nampak macam songsang. Kalau benar2 berlaku terpaksa ceaser sekali lagi. Rasanya terlalu awal Dr membuat kesimpulan. Saat tu, memang tak tergambar rasanya, sedih tak terkata. Sampai saya minta si suami hantar ke klinik yang lain. Cuba ikhtiarkan mana2 cara yang membolehkan saya bersalin normal. Mana ada ibu yang tak nak rasakan?

Saya akui, masa bersalinkan anak pertama, sy rasa sedikit mudah. Ingat lagi, hakimi dilahirkan pada 5 Ramadhan, hari isnin. Tarikh yg dipilih bersama. Nama dia AFIF HAKIMI pun telah saya dan suami berikan sejak 8 bulan dalam kandungan lagi. Dengan harapan untuk memujuknya berada di kedudukan yg sepatutnya. Tapi Allah tahu yg terbaik untuk saya. Alhamdulillah proses bersalin saya waktu itu sedikit mudah. Malam sebelum ceaser tu sempat saya makan kueh raya, takut dalam pantang saya x dpt nak rs. Masa perjalan ke hospital pg tu pun boleh lagi kami gelak2, mcm xpercaya pula. Tgh sht2, pergi hospital nak keluarkan baby. Masa kat labour room pun sempat lagi kami bergambar. Tetiba nurse masuk, ok siap2 kita nak masuk bilik pembedahan. Hanya Tuhan saja yang tahu waktu tu.

Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik. Saya dapat rasakan mcm mana Dr bius sy, masukkan epidural, belah perut sy (nampak melalui lampu2 yg kat atas tu).. Cuma saat-saat baby nak diangkat keluar, masa Dr ckp "Ok, kita nak keluarkan baby sekarang".. saat tulah hati ni tak dapat nak dikawal. Macam2 perasaan masa tu. Saya menangis. Rasanya mcm2 yg saya fikirkan. Lastly, sy tak sedarkan diri sbb Dr dah bagi ubat tidur.. Sedar2 semuanya dah selesai.. Pengalaman anak pertama..

Tapi kali ni saya berdoa agar dpt dipermudahkan bersalin secara normal. Ada suami yang menemani di sisi saat-saat saya sedang bertarung nyawa. Memberikan kata2 semangat.. Dan dapat merasai pengalaman yang baru bersama..

Saya juga pernah terfikir, selamat ke saya melalui saat itu nanti? Andaikat umur saya panjang, Alhamdulillah. Tapi kalau sebaliknya? Nauzubillah.. minta dijauhkan..
Tapi kita kena bersedia dengan segala kemungkinan yang ada kan?

Jadi pesanan buat si suami, Janji ngan saya, apa-apa pun yang berlaku kita mesti redha. Andai umur saya panjang kita akan berjumpa lagi. Jika sebaliknya, jaga amanah yang ada sebaik-baiknya. Berikan ilmu dan pendidikan agama secukupnya.. Pastikan mereka jadi anak2 yang soleh dan berguna.. Berikan kasih sayang secukupnya.. Jika perlukan pengganti, carilah pengganti yang lebih baik dari saya, yang boleh berkongsi kasih dan sayang bersama mereka.. :) Sedih pula rasa.. Tak ada apalah.. insyaallah semuanya akan ok kan? hihiii..

Apapun, semuanya nakkan yang terbaik dalam hidup.. Mempunyai keluarga yang bahagia hingga ke syurga.. Begitu juga ngan saya :)





SEBULAN SUDAH BELIAU PERGI..






















































































































































.

gD.org2u - MELAKAR SENYUMAN!!

16/8/2009 - Saya diberikan kesempatan untuk menyumbangkan tenaga untuk anak-anak bangsa sendiri. Memang menjadi impian saya untuk mempunyai hayat amal yang panjang, dengan memberikan apa yg termampu. Dan saya harapkan saya dapat membuat kebajikan sepanjang hayat saya insyaallah.

Tapi kali ini memang betul2 menguji kesabaran saya. Melatih dan mendidik anak orang asli bukan satu perkara yg mudah. Tahap kesabaran saya betul2 tercabar. Mungkin sbb itu sy ditakdirkan bukan menjadi seorang pendidik, tidak selari dengan jiwa saya.

Saya punya 8 org adik beradik perempuan yg mana 7 drpdnya adalah pendidik kecuali sy.. :) dan antara 8 itu semua beraliran agama, kecuali saya.. Saya akui mereka hebat.. Mereka mampu menyumbangkan yg terbaik untuk anak-anak didik mereka.. Memang mereka sentiasa diuji, tapi mereka masih setia berada disitu. Jadual harian penuh dengan aktiviti. Hujung minggu mereka bersama masyarakat.. Kebajikan keutamaan mereka.. Hebat bukan?? Saya ingin jd seperti mereka. Fasih bila berbicara soal agama, lancar mengeluarkan hadith dan ayat al-Quran, menjadi tempat rujukan. Saya telah lama tinggalkannya.. Dan saya pasti akan kembali semula memberikan bakti saya untuk semua.


























































































PERKEMBANGAN BAYI DARI MINGGU 29 - 40

Minggu ke-29. Postur kita akan kelihatan lebih besar pada bahagian hadapan. Pada masa ini kulit bayi dalam kandungan semakin merah. Namun ia kelihatan agak berkedut sedikit dan lelemak sudah mula terkumpul pada bahagian bawah kulit. Kelopak matanya juga telah terbuka dan sistem pendengaran telah terbentuk dengan sempurna.

Seterusnya minggu ke-30. Puan perlu banyak berehat. Jika puan tidak bekerja, pastikan puan mendapat rehat yang cukup pada hari siang. Pada waktu malamnya pula, pastikan puan tidur awal dan dapat tidur dengan selesa. Tips tidur - angkat sedikit kaki dan letakkan beberapa biji bantal di bawahnya. Jadi minggu-minggu terakhir ini kita secara rumusannya perlukan rehat yang cukup dan selesa.

Memasuki minggu ke-31. Bagi sesetengah wanita hamil akan mendapati tanda kesan regangan merah pada perutnya. Manakala pada payu daranya pula akan kelihatan salur darah yang agak jelas timbul. Ketika ini kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Panjang badannya kini boleh mencecah 37 cm dengan berat 900 g.

Minggu ke-32 pula, bayi kita telah mengalami pertambahan berat badan. Ia mencapai 1.6 kg. Secara normal kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Menyentuh soal hubungan suami isteri pula, sesetengah wanita hamil akan berasa bimbang apabila melakukan persetubuhan kerana takut ia mencederakan bayi yang dikandung. Sebenarnya, puan-puan tidak perlu risau untuk melakukan hubungan seks ketika ini kerana ia tidak akan mencederakan bayi.

Minggu ke-33, bayi kita telah memiliki rupa parasnya yang tersendiri. Rupa inilah nanti yang bakal puan lihat apabila dia lahir kelak. Malah, bayi kita juga sudah boleh membezakan antara terang dengan gelap. Sebagai ibu, inilah masanya puan perlu mendapatkan seberapa bayak rehat yang boleh. Cubalah berbaring sebentar pada waktu tengahari kerana puan mungkin penat ekoran membawa perut yang membesar.

Minggu ke-34, kedudukan bayi pada ketika ini telah betul-betul berada pada pintu rahim. Panjang bayi kira-kira 40.5 cm. Sekarang bayi puan telah terbentuk dengan sempurna dan badannya juga sudah seimbang. Masa ini lemak semakin terkumpul dengan pesatnya di bawah kulit bayi. Jadi bayi kelihatan agak tembam.

Minggu ke-35 pula, akan berlaku perubahan pada diri puan. Puan akan merasai kesukaran untuk bernafas, membuang air kecil dengan lebih kerap dan seringkali tidak dapat mengawal air kencing apabila terbatuk, bersin, atau tertawa dengan kuat. Manakala garisan gelap yang mengarah ke bawah perut sudah menjadi lebih ketara dan menonjol. Puan perlu melakukan beberapa senaman termasuklah senaman pelvik untuk menguatkan rahim.

Bagi mereka yang bekerja, minggu ke-36 pula sewajarnya sudah mengambil cuti dan berehat di rumah. Puan perlu mengelakkan keletihan dan kelesuan. Senantiasa angkat kaki dan letakkan di atas bantal ataupun objek tinggi untuk mengelakkan urat timbul atau "varicose vein" dan bengkak kaki. Bayi pada masa ini sudah membesar dan saiznya memenuhi ruang uterus puan pada ketika ini. Puan akan berasa perut puan begitu penuh, sarat dan sukar untuk membuat sebarang pergerakan.

Bila sudah tiba minggu ke-37, kepala bayi mungkin sudah turun ke ruang pelvik. Bonjolan ketara pada perut akan semakin membesar. Bentuk bayi dalam kandungan juga semakin membulat dan kulitnya bertukar menjadi merah jambu. Rambutnya tumbuh dengan lebat dan bertambah sebanyak 5 cm. Kuku lembut telah terbentuk pada hujung jari tangan dan kaki.

Pada minggu ke-38, puan tentu akan dapat merasa keadaan pundi kencing yang sedikit tertekan dan ini akan menyebabkan kita kerap mahu membuang air kencing.

Puan seterusnya akan memasuki minggu ke-39, saat hampir bersalin minggu kedua terakhir sebelum bersalin. Perut kita sudah begitu besar dan berat. Buat masa ini kita perlu fokuskan fikiran kepada perkara-perkara positif dan bayangkan pemandangan indah. Kita perlu pastikan segala persediaan untuk melahirkan telah siap dikemas dan diletakkan di tempat yang muda diambil.

Minggu ke-40 adalah minggu terakhir dan memasuki minggu ini adlaah saat yang ditunggu-tunggu. Puan akan merasa tidak selesa dan tegang pada bahagian abdomen dan akan merasa sedikit gatal. Puan juga akan muali rasa kebas pada bahagian kaki. Bayi kita dalam kandungan kini telah bersedia untuk dilahirkan. Panjangnya sudah 51 cm dan beratnya telah menjangkau 3.4 kg. Jadi impian puan dan suami kini akan menjadi kenyataan dalam sedikit masa sahaja lagi. Bersabar dan saya berharap semuanya selamat.

sumber dari : http://mengandung.com